Често задавани въпроси

1. Как да подобрим качеството на въздуха в дома си?

Добрата климатична система може да осигури филтриране на въздуха и да Ви осигури по-чист въздух на закрито. Специалните филтри премахват от въздуха бактериите, плесените, алергените и прахта от въздуха, като създават по-здравословна среда за хората с алергии, астма или други респираторни проблеми. Редовната профилактиката на климатичната система, преди да започнете да я използвате през лятото и след като спрете да я използвате за годината, е чудесен начин да поддържате работата ѝ през цялата година. Повече за това как климатикът може да помогне за подобряване на качеството на въздуха, можете да прочетете >>ТУК<<.

 

2. Какви са основните видове климатици?

Процесът на работа на климатиците представлява пренос на топлина от затворено пространство чрез охлаждане на въздуха. Климатикът използва хладилни агенти (фреон), за да охлажда или затопля помещението. Те лесно се преобразуват от газ в течност и обратно. Те помагат при пренасянето на топлината от вътрешния въздух навън. За да се направят всички тези трансфери на топлина, всички климатици използват изпарител, кондензатор и компресор. Тези части са стандартни за всички видове климатици.

В >>ТАЗИ СТАТИЯ<< Ви представяме Ви най-често използваните видове климатици: стенни, подови, таванни, касетъчни, канални, колонни, мобилни, инверторни мулти-сплит системи с 2 до 8 вътрешни тела.

 

3. Какво е ОВК?

ОВК е един от най-често използваните акроними в отоплителната и охлаждащата промишленост. И така, какво означава ОВК? Това е съкращение за "отопление, вентилация и климатизация", което описва трите основни функции, които често се комбинират в една система в съвременните домове и търговски сгради.

Затоплена, охладена и/или изсушена въздушна струя преминава през серия тръби (или канали) и се разпределя между всички помещения на сградата или дома. Централната ОВК система е най-тихият, удобен и ефективен начин за отопление и охлаждане на сграда.

Повече за възникването и развитието на ОВК системите можете да прочетете >>ТУК<<.

 

4. Какво означава BTU?

Вече сте решили да си закупите нов климатик и вероятно сте срещали съкращението BTU/h. То се появява не само във всяко описание на продукта, но и в много имена на продукти. Очевидно е, че това е важно при избора на климатик, но не е ясно защо трябва да има значение за Вас. Абревиатурата BTU/h означава Британска топлинна единица (British Thermal Unit), която се използва за измерване на топлинната енергия. По-конкретно, това е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 фунт (0.450 кг) вода с 1°F (0,56°С). Когато се използва във връзка с климатични системи или нагреватели, измерването се изразява в броя единици BTU/h, които продуктът може да добави или извади от въздуха за час. Повече информация можете да прочетете в >>СЛЕДНАТА СТАТИЯ<<.

 

5. За какво служат HEPA филтрите?

Въздушните филтри против алергии са предназначени да блокират много малки частици, така че въздухът остава по-чист. Те се наричат HEPA филтри. Тъй като HEPA филтрите са направени от плътно опаковани слоеве стъклени влакна, най-добрите от тях са в състояние да улавят повече от 99% от прашеца, праха и дори частици дим и да ги премахнат от въздуха, който дишате всеки ден. HEPA филтрите за климатици се оценяват по това колко добре блокират частици с различни размери. Рейтинговата система се нарича Минимална стойност за отчитане на ефективността или MERV. Рейтингите варират от MERV 1 до MERV 20, като по-високите цифри показват филтри, които могат да отстранят най-малките частици, включително много видове цветен прашец.

Как да се грижите за климатик с HEPA филтър, прочетете в >>ТАЗИ СТАТИЯ<<.

 

6. Защо и как да смените филтрите на климатика?

Задачата на въздушния филтър е да предотвратява влизането на прах и частици във Вашия климатик. Ще бъдете изумени какво количество се натрупва там за кратко време. Просто помислете за качеството на въздуха, особено в големите градове, и прахът, който почиствате всеки ден. Представете си колко прах ще се натрупа, ако не почиствате в рамките на един месец. Толкова прах и частици се натрупват и по филтрите на климатика, ако забравяте да ги почиствате или сменяте редовно.

Когато филтърът се запуши, прахът и мръсотията започват да попадат в самия климатик, причинявайки износване или проблем в работата на компонентите. Вероятно знаете какво означава това: неработещ климатик и нужда от ремонт. Запушеният филтър също така предотвратява преминаването на достатъчно въздух през системата, за да може тя да функционира правилно.

Трябва да проверявате и почиствате филтъра поне веднъж месечно по време на пиковия сезон. Полезно ще Ви е да знаете как сами да почистите или смените филтрите на Вашия климатик. Можете да прочетете как в >>ТАЗИ СТАТИЯ<<.

 

7. Какви са най-често срещаните проблеми при климатиците?

Климатик, който не работи правилно, е съществен проблем, особено през горещите летни месеци. Едно от важните правила, за да работи безпроблемно Вашата климатична система, е редовното ѝ почистване, смяната на въздушните филтри, както и регулярната годишна профилактика. Но дори и при най-добре поддържаните климатици понякога възникват проблеми. Прочетете >>ТУК<<, за да разберете какви са най-често срещаните проблеми с климатика и как можете да ги коригирате.

 

8. Каква е оптималната температура за Вашия дом?

Когато сте подложени на екстремни климатични условия, се изкушавате да увеличите или намалите температурата на Вашия климатик. Въпреки че може да изглежда като добра идея, постоянната промяна в температурата може да доведе до нарастване на сметките Ви за ел. енергия. Истината е, че не е нужно да плащате допълнително, за да се чувствате удобно и комфортно във Вашия дом. Прочетете >>ТУК<<, за да научите повече за най-добрата температура за жилището Ви.

 

9. Какво означава MERV?

Разглеждали ли сте отблизо филтрите на Вашия климатик? Може би сте забелязали, че всеки филтър има рейтинг MERV и това число има важно значение. MERV (Minimum Efficiency Reporting Value) означава "минимална ефективност на отчитане на стойностите", а рейтингът на MERV е мярка за ефективността на филтъра, който премахва частиците от въздуха, преминаващ през него. Колкото по-висок е рейтингът MERV, толкова повече частици ще улови филтърът .

Повече информация ще получите >>ТУК<<.

 

10. Какво означават SEER и SCOP?

Когато става въпрос за избор на нов климатик, вероятно ще видите навсякъде често срещаните съкращения SEER и SCOP. Какво точно означават и за какво се използват?

SEER и SCOP се използват за измерване на сезонната енергийна ефективност. Сезонната ефективност изисква нова рейтингова система за отопление и охлаждане на продуктите, която трябва да се използва от всички производители. По-подробна информация можете да прочетете >>ТУК<<.

 

11. Защо е важна годишната профилактика на климатика?

Ако искате да запазите климатика си здрав и работещ, трябва редовно да го проверявате и възстановявате до максимална ефективност. Пролетта или есента са най-доброто време за годишната профилактика, затова се възползвайте от умерените дни. Вашият климатик е точно като всяка друга механична система, изискваща редовна поддръжка, за да работи последователно и ефективно. Поддържането на климатика в най-добра форма предлага редица предимства, които могат да Ви спестят време и пари. >>ЕТО<< някои от причините, поради които трябва да се придържате към годишната профилактика на климатика.

 

12. Как да разберем дали имаме нужда от нов климатик?

Нищо не трае вечно, но не са много домашните електроуреди, чиято повреда е по-неприятна, отколкото повредата на климатика. Ако подозирате, че климатикът Ви е на път да спре да работи, огледайте се за >>ТЕЗИ СЕДЕМ ЗНАКА<<, които подсказват, че е време за нов.

 

13. Какво покрива гаранцията на климатика?

С все повече и повече потребители, които закупуват климатици онлайн, е изключително важно да проучите Вашата гаранция, за да знаете какво покрива, особено резервни части и труд. Проучете дали гаранцията на климатика покрива резервни части и труд и разберете как работата с подходящата фирма може да гарантира, че получавате нужното покритие. Повече информация можете да получите в >>ТАЗИ СТАТИЯ<<.

 

14. Какви са възможните причини за неприятни миризми от климатика?

Когато от климатика излиза неприятна миризма, това никога не е добър знак и определено не е добро за Вашето здраве. Още по-лошо, някои миризми са токсични и изискват спешно да им обърнете внимание.

Климатикът е един от най-използваните уреди във Вашия дом и е неудобно и неприятно, когато не работи правилно. За щастие, дава знак, когато има нужда от обслужване. Едно от ключовите неща, които много собственици отбелязват, е, че лошите миризми идват от вътрешното тяло. Проблем с миризмите не означава непременно, че ремонтът ще бъде скъп. Може да се касае само за замърсен въздушен филтър или конденз, който е образувал плесен в уреда. За да разберете какъв е евентуалният проблем, прочетете >>ТУК<<.

 

15. Какви са основните разлики между инверторния и конвенционалния климатик?

Когато става дума за избор на климатик сплит система, има две основни технологии, от които да се избира – инверторни и неинверторни (конвенционални) климатици. Тези две системи предлагат подобни функции, но са различни по отношение на типа двигател на компресора, който управлява системата. Компресорът е тази част от уреда, която е отговорна за компресирането на хладилния агент в течност, след което се изключва и позволява да се разшири. По този начин хладилният агент започва да се охлажда, като се постига желаният ефект на охлаждане. Въпросът сега е, каква е разликата между тях. >>ТАЗИ СТАТИЯ<< има за цел да Ви помогне да видите различията и да направите подходящия избор.

 

16. Има ли връзка между климатика и болното гърло?

Климатичните системи са измислени за охлаждане на помещенията. Един от потенциалните странични ефекти на това великолепно изобретение е, че някои хора страдат от болно гърло, причинено от хладния въздух, който се разпространява в дома чрез климатика.

Всъщност има многобройни причини за болки в гърлото и климатиците вероятно са в края на този списък. Но те са често срещана причина за оплаквания от много хора, които страдат от алергии. >>ТУК<< можете да прочетете за някои причини, поради които потенциално може да получите възпалено гърло от климатика.

 

17. Защо да наемете професионалист, когато става въпрос за климатика Ви?

Живеем в ера, в която можем да намерим в интернет всякаква информация и дори видеоклипове, за да си помогнем да извършим всякакви задачи в дома си, за които преди сме се обаждали на специалист. Докато някои неща можем да свършим и сами, има няколко, в които професионалното обслужване е задължително. Едно от тези е ремонтът на Вашият климатик. Тук можете да прочетете за няколко причини, поради които трябва да наемете професионалист за ремонт на климатика.

 

18. Как да впишем климатика в интериора на жилището?

Ако в дома си имате климатик, без съмнение ще бъдете повече от благодарни за ефекта, който има върху температурите в помещенията. Поддържайки студено през лятото и топло през зимата, тези уреди осигуряват най-ефективен контрол на температурата за дома и за бизнеса. Въпреки това колкото и да са ефективни, те често не се вписват в дизайна на интериора – не и без някакъв собствен стил и творческо усещане, поне. >>ТУК<< ще разгледаме различните начини, по които можете да се уверите, че Вашият климатик се вписва в интериора на Вашия дом.

Видове климатици

Видове климатици

M M 19/03/2018 39
Видове климатициМодерни и иновативни видове климатици позволяват създаването на условия за комфортна работа и живот на хората, а предимството им пред ...
Прочети повече