Категории
Марки
Захранващо напрежение (V/Фази/Hz)

Влагоуловители

Покажи:
Сортировка:
Новият модел влагоуловител на Midea MDDF-20DEN7-QA3 Wi-Fi премахва влагата от въздуха в помещениет..
369.00 лв.
Влагоуловители

Човек се чувства уютно и комфортно, ако въздухът в помещението съответства на потребностите на неговия организъм. Много е важно в стаята да е сухо, топло и уютно, но влажността също е немаловажен параметър за самочувствието. Климатът в жилището и здравето са взаимосвързани. 

Фактори за повишена влажност: 

Дискомфорт предизвиква всяко отклонение от нормата на влагата, налягането, температурата. Влажността се счита за най-важният параметър на въздуха, затова е разработен и влагоизсушителят, който да я регулира перфектно. 

Какви са причините за влажен въздух в дома? 

  • Лошо стоплени стени от външната страна; 
  • Неправилно поставена дограма
  • Огромни джакузи, вани, а също много честото им използване; 
  • Недостатъчна вентилация в помещението, а също така и нейното отсъствие; 
  • Отсъствие на абсорбатор при приготвяне на храна.

Битовите влагоизсушители имат отлични възможности и могат да: 

  • Подобрят функциите на вентилационните елементи и устройства; 
  • Увеличават есксплоатационния срок на сградите и съоръженията
  • Избавят от запотяване на стъклата
  • Пречистват и йонизират въздуха
  • Спасяват от разваляне на имуществото, мебелите, особено от гъбички и плесен.

В основата на действието на всеки влагоуловител е заложен ефектът на кондензация – противоположен на изпарението, при който веществото преминава от газообразно състояние в течно
Този уред работи лесно: вентилаторите вкарват влажния въздух в устройството, където той попада под действието на изпарителя– радиатор. Температурата на изпарителя винаги е по-ниска от климата в помещението, затова поради резкия спад на температурата преминаващия влажен въздух се преобразува в конденз, стичащ се в специална резервоар. След това охладения въздух започва да се нагрява до температурния режим на стаята и и се изпарява през специално отверстие. Попадайки в влагоуловителя, въздухът преминава през три стадия: охлаждане, конденз, нагряване
Как е устроен съвременния влагоизсушител? Конструкцията му се състои от четири основни елемента: изпарител, компресор, кондензатор и капилярна тръбичка. Но конструкцията може да се отличава при различните типове уреди. 
Принципът на работа на електрическия влагоуловител може да се сравни с хладилника – и при едното и при другото устройство има изпарител (студен топлообменник), компресор и дори горещ топлообменник, който в хладилника обикновено е разположен от задната страна на външната стена. Но ако при хладилника изпарителят е необходим за да снема топлината от продуктите, то в случая с влагоуловителя той е предназначен за да кондензира водата, която присъства в изобилие във въздуха. На студения топлообменник произтича същият процес, който се наблюдава на стъклата през зимата – конденз, който се образува в резултат на прекалена влажност. Впоследствие кондензът, образуващ се в изпарителя на уреда, се стича върху специална тава, откъдето благополучно се отвежда или в канализацията, или извън пределите на дома, както това е предвидено в климатиците, устроени по същата схема. Преминавайки през изпарителя, въздухът, нагнетен от вентилатора, постъпва към горещия топлообменник (кондензатора), който отново го нагрява до стайна температура, след което напълно пречистеният от излишната влага въздух отново се връща в помещението.

Абсорбиращите влагоуловители за дома са битов вариант на изсушители, който е подходящ за апартаменти – неговият принцип на действие е основан на принципа на абсорбция. Специалната таблетка, с която е снабден, не позволява на влагата да излиза извън устройството. Целият процес на премахване на влагата от въздуха става без участието на електрически прибори и механизми – на мястото на пречистения въздух (вътре в уреда) идва увлажненият, където излишните пари от влагата, благодарение на таблетката, се превръщат в солен разтвор, стичащ се в неголяма тавичка, която периодично се изхвърля.